In curand se va lansa cea mai mare platforma online de reduceri si promotii din Romania ce inglobeaza cele mai mari oferte de pret de la cele mai renumite magazine online. Afla cum si unde gasesti promotii si reduceri in Romania la un singur click.
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
82.00 RON
|
Printre primele imagini in care apare palaria este o pictura din anul 3200 inainte de Hristos dintr-un mormant din Teba, care reprezinta un om purtand pe cap o palarie de pai.
O alta palarie de la inceputurile istoriei sale este “pileusul” o palarie fara boruri (asemanator unui coif) pe care sclavii din Iliria si Grecia antica il puteau purta la eliberarea din sclavie, “pileusul” fiind chiar considerat un simbol al libertatii
In Roma antica, sclavii eliberati puteau purta boneta frigiana, un fel de caciulita de lana cu varful indoit inainte.
Sf. Clement este, potrivit legendei, cel care in jurul anului 800 dupa Hristos a descoperit pasla (fetrul) pe cand, calugar fiind, si-a umplut sandalele cu lana pentru a-si proteja picioarele.
Palarierii din Irlanda, dar si din alte tari, il considera pe Sf. Clement – Patronul Spiritual al palarierilor.
Istoricii spun ca de fapt fetrul a fost adus din Asia, fiind descoperit de triburile nomade care utilizau lana de oaie „impaslita” la confectionarea corturilor si a articolelor de imbracaminte.
In Europa, una dintre primele utilizari ale fetrului a fost in Grecia, pentru confectionarea “Petasos-ului”, prima palarie cu boruri cunoscuta in istorie.
In Evul Mediu, palariile erau considerate un accesoriu destinat exclusiv membrilor de rang inalt ai societatii, fiind confectionate in diferite forme – conice, patrate sau cu onduleuri.
In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, palariile cel mai des intilnite erau cele barbatesti confectionate dupa moda spaniola – inalte, din fetru inchis la culoare, avind borul intors in fata, ornate cu o catarama sau o brosa prinsa pe o panglica.
Deabia in secolul XVI au aparut primele palarii destinate femeilor, care au imprumutat in general modelul celor purtate de nobilii de la curtile regale.
In cursul secolului XVII, palariile de dama au inceput sa aiba un stil propriu, fara sa mai fie influentate de moda palariilor masculine.
Termenul modista vine de la orasul Milano, locul de unde proveneau cele mai bune palariile de dama, si cele mai moderne si mai scumpe materiale.
La jumatatea secolului XVII, la confectionarea palariilor a fost introdus paiul, in special in Elvetia si Italia.
In prima jumatate a secolului XIX, palariile de dama au devenit foarte largi fiind decorate cu multe paglici, flori, pene si diverse ornamamente.
La inceputul secolului XX, femeile purtau inca aceste palarii enorme, iar odata cu venirea modei purtarii parului scurt prin anii 1930, locul palariilor enorme a fost luat de palariile mai mici in forma de clopot, cilindru, con.
In perioada 1930-1950, New York-ul, a devenit orasul-centru al palarierilor si modistelor cu celebrele ateliere de palarii de pe Fifth Avenue: Sacs Fifth Avenue, Henri Bendel sau Bergdorf Goodman.
Cel de-al doilea razboi mondial readuce in atentie nota clasica a palariilor, punandu-se accentul pe simplitate si confort.
Jacqueline Bouvier-Kennedy revolutioneaza in anii ‘50 lumea palariilor, lansand un nou trend: al dimensiunilor mici si al formelor rotunde, de tip toca usor tronconica.
Au aparut noi designeri, iar sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI au marcat o noua era a palariilor care a culminat cu nunta regala a Printului William cu Kate Middleton ce a adus palariile in centrul atentiei.
De-a lungul istoriei sale, palaria a fost atat un indicator al statutului social, cat si un simbol al schimbarii.
Fiind purtata ca element de protectie, in armata, pentru motive religioase, pentru siguranta sau ca un accesoriu de moda, palaria a marcat in permanenta tranzitia la un statut mai modern.
Istoria palariei este, de fapt, istoria modernizarii, a dezvoltarii economice, a crizelor, si a revolutiilor.
Componentele palariei:
- Calota - portiunea de palarie care acopera partea de sus a capului.
- Borul - o proiectie optionala de material rigid din partea de jos a calotei palariei, pe orizontala in jurul circumferintei palarie.
- Panglica sau banda - care ruleaza in jurul partii de jos a calotei mai sus de bor.
- Banda de piele - atasat la circumferinta interioara a palariei pentru a opri transpiratia de a murdari corpul palariei.
- Captuseala - pentru unele palarii exista o captuseala de matase, care poarta de multe ori numele producatorul si eticheta.
Cateva palarii care au facut istorie:
- FEDORA : este o palarie indoita de-a lungul pe partea de sus si stramtata in fata si pe partile laterale. Palaria a aparut ca un accesoriu rezervat aristocratilor la sfarsitul secolului XIX. Este de obicei purtata de barbati.
- MELONUL sau palaria DERBY : a fost un accesoriu la moda la inceputul secolului XX. Melonul a fost inventat de William Bowler, un palarier din Londra si initial a fost o piesa care facea parte din costumul de echitatie.
- JOBENUL : a devenit un accesoriu popular in 1850, o data ce Printul Consort Albert a inceput sa il poarte. Primul joben a fost confectionat din fetru obtinut din blana de castor.
- SOMBRERO : palaria mexicana are o margine foarte larga pentru a tine soarele cat mai departe de purtatorul ei. Numele vine de la cuvantul spaniol “sombra”, care inseamna “umbra”.
- PANAMA : este o palarie cu boruri traditionala de origine ecuadoriana, facuta din frunze impletite de paie Toquilla. A aparut la inceputul secolului XX si era folosita de muncitorii care au construit Canalul Panama, ca protectie impotriva soarelui.
- BORSALINO : este numle unei companii fondate in 1857 de Giuseppe Borsalino care a fost initial cunoscuta pentru palariile sale Fedora. Borsalino a devenit apoi celebra pentru palariile de afaceri produse si pentru fetrul de calitate utilizat care era obtinut din blana de iepure belgian.
- PORKPIE : palarie care a intrat in moda masculina la mijlocul anilor 1800, dupa ce fusese purtata in special de femei, fiind o fedora de forma tubulara cu o calota perfect dreapta.
- TOCA: palarie de dama, mica, de forma unei coroane plate cu parti drepte, verticale, si fara boruri, transformata de Jacqueline Kennedy intr-un must have al anilor 1960.
- Palaria COCKTAIL : palarie de dama. Intra in componenta tinutelor de seara. Este mica, decorata cu margele, bijuterii, pene si voal. A aparut ca o alternativa la palaria cu boruri mari.
- HOMBURG : a facut istorie in special prin asocierea cu gangsterii americani, dar a fost introdusa de printul de Wales in urma unei vizite in Germania, este o palarie dura, cu o adancitura care desparte calota in doua parti, boruri de latime medie, intoarse.
- BERETA : este un tip de palarie rotunda, moale si scunda, confectionata de obicei din fetru. A aparut in Evul Mediu fiind purtata atat de oameni de rand, cat si de militari. Astazi, este purtata in general de adeptii stilului retro si ramane un element vestimentar in armatele mai multor tari ale lumii.
De la Wikipedia, enciclopedia libera avem definitia Palariei
O palarie este un obiect folosit pentru acoperirea capului din mai multe motive. Aceasta poate fi purtata ca protectie impotriva anumitor elemente, pentru motive religioase sau ceremoniale, pentru siguranta sau ca un accesoriu de moda. In trecut, palariile au fost un indicator al statutului social. In armata, acestea pot indica nationalitatea, filiala de servicii, rang si/sau de regiment.
Palariile accentueaza personalitatea
Palaria poate sa fie cel mai nimerit accesoriu al unei femei, pentru a transforma o tinuta plata intr-una eleganta.
Prinde-ti parul simplu, intr-o coada de cal, si poarta o palarie barbateasca, pe crestetul capului, mai lasa cateva suvite de par libere in lateral, pentru a-ti accentua feminitatea, si accesorizeaza cu cercei lungi.
La un eveniment foarte sofisticat, prinde-ti partea de sus a parului, pe restul lasa-l liber, in valuri usoare si poarta o palarie cu forme si unghiuri ciudate, pentru a-ti accentua personalitatea.
Daca vrei sa arati ca un soldat, lasa-ti parul liber, ondulat, si poarta o palarie bereta, pe care trebuie sa o prinzi cu agrafe minuscule, aseaz-o usor pe o parte, de obicei inspre partea unde se afla si cararea parului.
Bereta este potrivita intr-un cadru casual, relaxat, de zi cu zi, fa-ti o carare pe mijloc si pune caciula spre crestet, prinzand-o cu agrafe.
Palaria ca de postas este si ea foarte sic, si confera un aer usor conservator, pozitioneaz-o usor pe o parte, iar parul sa fie prins in coada.
Alege o palarie de paie, pentru un aer varatic, in aer liber, poarta parul in bucle naturale si adauga ochelari de soare.
Pentru un look rezervat, clasic, si care sa dea bine in orice situatie, poarta un cloche retro in culori pamantii, alaturi de o coada de cal sau un coc.
Palaria de cowboy este tot timpul atractiva, atat timp cat alegi nuanta si marimea potrivita, cea alba, va emana eleganta, feminitate si iti va pune in evidenta buclele.
Alatura-te pe Facebook
pentru a fi primul care afla in fiecare zi cele mai noi reduceri si promotii!!!